If you can dream it, you can do it.

If you can dream it, you can do it.

Lainaan ystäväni sanoja: ”Elämä on lyhyt rajallinen hetki, sata vuotta tai alle.” Aika menee nopeasti, joten elämässä täytyy tehdä unelmat todeksi ja ottaa riskejä niiden eteen. Vaihto-opiskelu ja elämän rytmi Espanjassa oli leppoisa, joten oli aikaa ajatella ja tehdä seuraavia siirtoja unelmien eteen.

Minulla oli selkeä tavoite saapuessani Espanjaan viime syyskuussa, halusin tehdä saunan yliopistolla ja esitellä espanjalaisille suomalaista kulttuuria. Monien vaikeuksien jälkeen asiat loksahtelivat kohdilleen ja viimein tuli mahdollisuus aloittaa saunaprojekti koulullamme.

Ihmisen pitää uskoa itseensä jos haluaa unelmat todellisiksi: ”Nöyrästi, mutta nöyristelemättä”, kuten vanhemmat ovat opettaneet. Tilanteeni on onnellinen, sillä perheeni on antanut hyvät lähtökohdat elämässä selviytymiseen. On innostettu sopivassa suhteessa, mutta oikealla hetkellä on annettu tehdä omat päätökset. Aina kun tekee poikkeavia asiota, saa kuulla myös kritiikkiä ihmisiltä: ”Mikä järki tuossa on?”, ”Samuli, hanki kunnon työpaikka, lopeta pelleily”, ”Ei onnistu, mahdotonta”. Nämä sanonnat luovat uskoa ja näyttämisenhalua minun luonnolleni. Valitettavasti monet nuoret kuuntelevat ja uskovat tämän kritiikin, eivätkä toteuta unelmiaan.

Onneksemme maailmasta ja Suomesta löytyy paljon positiivistakin ajattelua. Vaihto-opiskelujen lomassa kävin useaan otteeseen Cadizista 230km päässä sijaitsevassa Fuengirolassa. Fuengirolan ympäristössä asuu noin 30 000 suomalaista, jossa näkee kaksi suomalaisuuden ääripäätä: 1. omaan elämäänsä kyllästyneet juopot valittajat, 2.  Omien unelmiensa toteuttajat.  Eräällä reissulla #saunaroadtrip saunaani tepasteli päättäväisin askelin bisnesmiehet Vesku ja Markku. Juttua riitti ja yömyöhäällä vielä suunnattiin miesten omistamaan salaattiravintola Jänikseen maailman parhaimmille salaateille. Yksi elämäni unohtumattomimmista illoista oli valmis: Mr. Jäniksen päättäväinen ja innostava elämänasenne loi uskoa myös omaan yrittämiseen. Aivoverkosto avautui ja aloin ajattelemaan uusia perspektiivejä myös omaan yrittämiseen ja saunojen tekemiseen.

Miksipä ei tehtäisi jalkapallon muotoista saunaa, kun kerran jalkapallon ihmemaassa ollaan. Kuningasajatus oli valmis ja seuraavana päivänä suunnitelmat olivat jo hyvällä mallilla. Luulen, että opettajat Cadizin yliopistolla eivät ymmärtäneet ideaani, mutta kun reilun 2 metrin kokoinen pallo alkoi valmistua, oli päivän puheenaihe valmis. Suomalaisella sisulla, saksalaisen Tobias kaverini 3D mallintamistaidoilla ja espanjalaisen kulttuurin yhdistämisellä saatiin luotua maailman ensimmäinen jalkapallon muotoinen sauna https://keisus.com/footballsaunas/

Vaihto-opiskelu on päättynyt, aivoihin jäi unohtumattomia muistoja, uutta perspektiiviä opiskeluihin, mutta ennen kaikkea maailmanlaajuinen ystävyysverkosto. Suosittelen kaikille, ikään ja sukupuoleen katsomatta ulkomaan matkailua ja hetken irtiottoa suomalaisesta arjesta.  Vaikka Espanja on jo taakse jäänyt, saunatarina on vasta alussa. Äärettömästi töitä, unelmia, riskejä ja tuuriakin, niin tulevaisuudessa ympäri maailmaa nautitaan ”Keisus –extreme saunas” löylyistä.

PS. Napapiirillä Juoksengissa mieli lepää ja rakennusmestarin opinnäytetyö valmistuu. Nyt lähden minulle kaikkein tärkeimpään saunaan, olin 6-vuotiaana auttamassa kun Vilho-pappa rakensi viimeisestä ja minä ensimmäistä saunaa Tornionjoen rannalla.

 

Kevätterveisin

SaunaSamuli

Footballsauna